Tényleg működik a sóterápia?

Szerző: Házipatika https://www.hazipatika.com/

Tüdőproblémákkal küzdők gyakran keresnek fel sóbarlangokat a panaszaik enyhítésére, illetve léteznek különböző sóterápiás kezelések is számukra. De mit tesz valójában a só a tüdőnkkel?

A statisztikák szerint egyre több embert érintenek különféle tüdőproblémák az asztmától például a tüdőtágulatig. Az alternatív gyógymódok egyikeként sokan bíznak a só Index megpróbált utánajárni, hogy tényleg csodaszer-e a só, és mit tesz a szervezetünkkel, ha belélegezzük azt.A természetes sórbarlangok gyógyító hatásáról állítólag már a görögök is írtak, megfigyeléseik szerint a sóbányák levegője csökkenti a légzési nehézségeket. Szintén nem valami stabil lábakon áll Felix Bochkowsky lengyel orvos 1840-es évekből származó megfigyelése, mely szerint a mai Ukrajna területén lévő Solotvino sóbánya dolgozóinak jobb volt az egészsége, mint más bányászoké. Ez a történet jellemzően sóbarlangok honlapjain jelenik meg, a nem túl sok, magyarul elérhető tudományos cikk is mind ide vezeti vissza az alapokat. Az első sóbarlangot pár évvel később a szintén lengyel Mstislav Polakowski nyitotta a wieliczkai sóbányában. Amit csinált, ma már speleoterápiának hívják: természetes sóbarlangokban kezelnek így betegeket. A másik ág a haloterápia: mesterségesen kialakított sós, hideg, párás környezetben dolgoznak, ilyenek a budapesti sóbarlangok is.A só az egyik legfontosabb, leggyakrabban használt ízesítőszer, emellett fontos szerepe van a tartósításban is. A sóval való gyógyítás, egészségmegőrzés több száz éves múltra nyúlik vissza - mit érdemes tudni róla? Az alábbi cikkünkben összefoglaltuk!


 Létezik emellett az Indiso nevű, úgynevezett száraz sóterápiás kezelés is, amelynek módszerei eltérnek a természetes és a mesterséges sóbarlangétól: a pácienst nem egy sótéglákkal megteremtett, mesterséges sós környezetbe ültetik be, hanem porlasztóval mikrométer nagyságúra bontanak vegytiszta konyhasót (99,9 százalékos nátrium-kloridot), és ezt 30-60 percen át lélegzi be a beteg.A porlasztott só belélegzésének élettani hatását a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet vizsgálta tavaly. Kutatásuk szerint a sóterápia gyakorlatilag átmossa a tüdőt, a sórészecskék az úgynevezett ozmotikus hatással segítik a folyadékáramlást a belső nyálkahártyába: lényegében kiszárítják a tüdőben lévő felesleges folyadékot. Mivel a konyhasó ionrácsos anyag és magas az ionerőssége, így roncsolja a fehérjék közötti fizikai kötődéseket. Ami a tüdőnél azt jelenti, hogy fellazítja a gélréteget, ami ezután könnyebben ürül. A fenti két hatással együttesen csökkenhet a tüdő gyulladása és gyorsabban örülnek az allergének is. 

A magyar orvosok vizsgálata alapján tehát a sóterápia javítja a betegek közérzetét, javít a kórosan rossz légzésen, megelőzi, ritkítja a légúti gyulladásokat és még néhány bőrbetegséggel szemben is alkalmazható. Többek között hörghurut , asztma, tüdőtágulás, cisztás fibrózis, mandula-, tüdő- és orrmelléküreg-gyulladás esetén is alkalmazható kezelés.

Eredeti link:

https://www.hazipatika.com/index.php/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/tenyleg_mukodik_a_soterapia