Ásványok (kristályok) története, hatásuk

A kristályok használata az emberiséggel egyidős, minden kultúrában fellelhetők emlékek, hagyományok, varázslatok és gyógymódok, amik kristályokhoz köthetők.

Kezdetben csodálatos színüknek, formájuknak és ritkaságuknak köszönhetően különleges mágikus erőt tulajdonítottak nekik. Számtalan helyen védő vagy támogató amulettként hordták, viselték a kristályokat, ezzel növelve saját erejüket.

Az indiai ayurvéda már több mint 5000 éve alkalmaz köveket, kristályokat a gyógyításra.

Egyiptomban a Napistem teremtményeinek tartották a drágaköveket, mert a nemes kövek csillogása a Napot idézte. A görögök és rómaiak legfelsőbb isteni eredetet tulajdonítottak a kristályoknak.

A kristályok keletkezési módjának ismerete segítséget adhat a megfelelő kristály kiválasztásában fizikai szinten is, de a lelki problémák, a megoldásra szoruló élethelyzetek esetén különösen.

A kristályok színe meghatározó a terápiás gyakorlatban. A kristályok színe általában a bennük lévő ásványi anyagoktól függően alakul ki, ez természetesen befolyásolja a kristályszerkezetet is. A szín egyrészt a látvány, másrészt szervezetünkre gyakorolt hatás miat fontos. A test energiaközpontjait, az úgynevezett csakrákat is tudjuk színekkel erősíteni, ezek ismerete fokozhatja terápiánk hatékonyságát.


Vörös kristályok

A vörös szín a gyökércsakra színe. Ebből adódóan a termékenységi problémák esetén is gondoljunk rá. Általánosságban növel az energiát, önbizalmat. A vörös szín melegítő, gyorsító hatású. 

Fizikai hatás: A vörös a vér színe is, ezért ezek a kristályok pozitívan hatnak a vérre, javítják a vér minőségét, így gyógyhatásban vérkeringési problémáknál, vérszegénységnél, vérzések esetén, illetve nem gyulladásos bőrbetegségeknél használhatjuk őket. A vörös és vörösesbarna kristályok segítik a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódását azáltal, hogy stimulálják a vékonybelet.

Lelki hatás: A vörös kristályok a bennünk lakozó tüz erejét fokozzák. Segítik az élettapasztalatok gyűjtését és megfelelő feldolgozását, így támogatják szellemi fejlődésünket. Fokozzák a bátorságot, védelmeznek, segítik gondolatainkat tisztán tartani. Növelik az akaraterőt, a teljesítőképességet és a kitartást.

Vörös kristályok: Gránát, Vörös Jáspis, Rubin, Mookait, Vörös Korall.

Figyelmeztetés: Gyulladás esetén ne használjuk, mert fokozhatja azt! Akinek magas a vérnyomása, vagy ideges alkat, az óvatosan alkalmazza a vörös kristályokat.


Narancssárga kristályok

A narancssárga kristályokat szerencsehozónak tartották, és varázslások során gyakran alkalmazták. Általában élénkítenek és vitalizálnak. Harmóniát és egyensúlyt hoznak az életünkbe.

Fizikai hatás: Erősítik a véredények falait, serkentik a keringést, elősegítik az egyenletes energiaelosztást a testben.

A narancs szín erősíti az immunrendszert, fokozza a test öngyógyító erejét. A sötétebb árnyalatok szabályozzák az anyagcserét, a mirigyrendszer működését. Kedvező hatású krónikus és heveny légcsőhurutnál is, erősíti a tüdő szöveteit. Fokozza nemi erőt, érzékennyebbé tesz.

Lelki hatás: A narancsszsín a pozitív életminőség színe, derűt, vidámságot, örömöt hoz életünkbe. A pesszimizmus, a depresszió, az apátia és az ernyedtség esetén fontos gyógyító szín. A kreativitás, az érzelem és az életöröm színe. A narancs kristályok támogatják a spontaneitást, mindemellett biztonságot, békességet hoznak.

Narancs kristályok: Karneol, Holdkő, Gyöngy, Narancskalcit, Tűzopál


Sárga kristályok

A Napfonat kövei, általában elgondolkodtatnak, tudatosítják velünk bajainkat, kívánságainkat, segítségükkel jobban megemésztjük a hétköznapok történéseit, öntudatossá és magabiztossá tesznek, felkeltik bennünk a felelősségérzetet.

Fizikai hatás: Kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre, erősítik a gyomrot, ösztönzik a méregtelenítő szervek működését. Serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Támogatják a vegetatív idegrendszer működését. Kiegyensúlyozzák az alacsony vérnyomást, úgy, hogy a magas vérnyomást nem emelik.

Lelki hatás: A sárga kristályok élénkítenek, életvidámmá tesznek. Boldoggá, gondtalanné, aktívvá tesznek bennünket. A pesszimista, életunt, búskomor, lehangolt emberek elutasítják. A melankólikusokat felvidítja. 

Sárga kristályok: Borostyán, Citrin, Nemes Topáz, Sárga Jáspis.


Zöld kristályok

A szívcsakra reményének, szeretetének a színe. A zöld tartalmaz hideg (jin) és meleg (jang) elemeket. A zöld szín harmonizál, semlegesít. A zöld a természet színe, a termékenység színe is. Az ősi egyiptomiak a termékenységet, a növekedést kapcsolták hozzá.

Fizikai hatás: Energiával tölt fel és nyugtatják a szívet, magas vérnyomás esetén jótékonyak. Segítik a máj működését, ezáltal jótékonyak a szembetegségeknél: a hagyományos kínai gyógyászat szerint a máj a szemre nyílik, így a szembetegségek kezelését a máj tisztításával kezdjük. A sárgászöld kövek támogatják az epehólyag és a máj működését, ezáltal méregtelenítenek. Ízületi és visszérgyulladásoknál is használják őket. A zöld kristályok gyulladáscsökkentő hatásúak.

Lelki hatás: A zöld a remény színe. A zöld színű kristályok életvidámmá, kezdeményezővé tesznek. Felszabadíjták az elfojtott dühöt és haragot, ez az első használat alkalmával ijesztő lehet, de az esetleges ijedelem gyorsan elmúlik, és hosszú távon hozzásegít a belső nyugalom eléréséhez. Csökkenti a fáradságot, kimerültséget, elégedetlenséget. Méregtelenítő, tisztító hatásukat a test, a lélek és a szellem szintjén is kifejtik, segítenek megszabadulni a lelki mérgektől is.

Zöld kristályok: Aventurin, Krizopráz, Malachit, Nefrit, Peridot (Olivin), Smaragd, Szerpentin, Verdelit.


Kék kristályok

A kék a torokcsakra színe. Ebből adódóan minden olyan problémánál gondoljunk rá, ami a torokkal, pajzsmiriggyel, illetve beszéddel, kommunikációval  kapcsolatos. A kék szín hűsít és nyugtat.

Fizikai hatása: Torokgyulladásnál, gennyes hörghurutnál, asztmánál, fül és orrjárati polipnál, melléküreg-gyulladásoknál jótékony. A pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy működésére hat, de alapvetően az összes endokrin szerv működéséhez kedvező. A sötétkék szín hat az gyalapi mirigy működésére, segít az idegi eredetű zavaroknál, lelki kimerültségeknél. A kék szín kiváló gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, görcsoldó hatású. Szabályozza a vese és húgyhólyag működését, serkenti a kiválasztást, csökkenti a magas vérnyomást. Szabályozza a sav-bázik egyensúlyt.

Lelki hatása: A kék kristályok segítenenk a félelmeink leküzdésében, velük képesek vagyunk összeszedni bátorságunkat az önmagunkkal való szembenézéshez. Segítenek lelkileg ellazulni, nyitottá válni. A torokcsakrára gyakorolt kedvező hatása által javítják a kommunikációs képességünket, a társas kapcsolatainkat.

Kék kristályok: Azurit, Lápisz Lazuli, Szodalit, Zafír, Indigolit, Akvamarin, Kalcedon.


Ibolyszín kristályok

Az ibolya a konronacsakra színe, a magasabb szellemi beálítottságúak, spirituális vonzódásúak szeretik. Az átváltozás színe, megtisztít és felszabadít. Az ibolya szín hideget és meleget is tartalmaz. 

Fizikai hatás: A tobozmirigy működésére hat, egyensúlyba hozza a két agyfélteke működését, fokozza az agytevékenységét, erősíti az idegeket, csökkenti a túlfeszített agyi tevékenységek okozta fejfájást. Segíti a sejtek lélegzését, az oxigénfelvételt és a szén-dioxid-leadást, illetve a méregtelenítést. Serkenti a bőr, a tüdő, a vastagbél működését.

Lelki hatás: Segíti a megrázó élmények feldolgozását, megérteti a gondjainkat, megkönnyebbülést hoz. Enyhíti a bánatot, segíti a meditációt, az elmélyülést. Támogatja a spirituális fejlődést, az empátiás készséget, önmagunk megismerését.

Ibolyaszín kristályok: Ametiszt, Szugilit, Charoit, Lepidolit, Lila Fluorit.


Fehér és áttetsző kristályok

A fehér és átlátszó kövek tisztaságot, áttekinthetőséget jelképeznek minden szinten. A tökéletesség jelképei. A minden lehetőséget magába foglaló és mindent megvalósítani képes erőt szimbolizálják.

Energiájukkal az összes kő hatását felerősítik, a hegyi kristály remekül használható például más kristályok töltésére. Jellemző rájuk, hogy elnyelés nélkül vernek vissza minden fényt és színt, úgy is mondhatjuk, hogy semlegesek, de mindent felerősítenek.

A tisztaságot és a világosságot erősítik lelki szinten is.

Fehér és áttetsző kristályok: Halit, Hegyikristály, Magnezit, Ulexit.


Fekete kristályok

A fekete elnyeli a fényt, így a negatív energiák leküzdésére, a fájdalom csökkentésére használjuk. A fájdalom ott jelentkezik, ahol valamilyen blokk van az egergiarendszerben, a fekete kristályok ezt a blokkot képesek megszüntetni, így helyreáll az energiakeringés, megszűnik a fájdalom. Nem egy-egy szervre hatnak, hanem az egész szerevezetet lazítják, oldják a feszültséget.

Állóképességre, kitartásra, szilárdságra, teherbírásra szólítanak fel. A fekete kristályok biztonságot és stabilitást teremtenek, ha valaki például nagyon szédül, segítenek ezt legyőzni.

Fekete kristályok: Fekete Ónix, Fekete Turmalin, Hópehely-Obszidián, Füstkvarc.


Arany kristályok

Az arany inspirációt, lelkesedést, életerőt, magasabb rendű energiát jelent. Emlékezetet önmaguk belső isteni szikrájának megtalálására. Az igazi isteni szeretet, a boldogság és az újrakezdés színe.

Arany kristályok: Gyémánt, Pirit.


Rózsaszín kristályok

A szívcsakrához kapcsolható, a rózsaszín az  univerzális szeretet színe. 

Fizikai hatás: Erősíti a szívet és a keringési rendszert.

Lelki hatás: Fokozzák a bennünk lakozó, önzetlen szeretetet. Látványuk jó érzéssel tölt el, oldják a rossz hangulatot, jobb kedvre derítenek.

Rózsaszín kristályok: Rózsakvarc, Rubelit, Rodokrozit, Rodonit, Kunzit, Mangán-Kalcit, Morganit.


Sokszínű kristályok

Egyes kövekben sok szín fordul elő, ezek serkentik az egész szervezet aktivitását, felgyorsítják a gyógyulás folyamatát, sorsunk miértéjét világítják meg. Minden szempontból élénkítően hatnak. Bennük megmutatkozik a természet játékos oldala. Színeik kavarodásában a vágyainkkal, az illúziónkkal szembeülünk, mert a színek összjátéka sokkal több, mind a színek összessége, ez egy teljesen új minőség. Életvidámmá, jókedvűvé, derűssé tesznek. Fokozzák a kreativitást. A sokszínű kristályoknak hatalmas mágikus erőt tulajdonítottak.

Sokszínű kristályok: Szivárvány Obszidián, Opál, Labradorit, Turmalin.


Forrás: Dr. Csomai Zita: Gyógyító kristályok